Kategorie blog
Promocje
Villa Italia Zajączek wielkanocny z miseczkami 23 cm BUNNY
Villa Italia Zajączek wielkanocny z miseczkami 23 cm BUNNY

47,00 zł

Cena regularna: 64,00 zł

Najniższa cena: 64,00 zł
szt
Villa Italia PLUS GOLD Filiżanka ze spodkiem 230 ml
Villa Italia PLUS GOLD Filiżanka ze spodkiem 230 ml

53,90 zł

Cena regularna: 74,00 zł

Najniższa cena: 74,00 zł
szt
Villa Italia FLORIAN Talerz deserowy 23 cm
Villa Italia FLORIAN Talerz deserowy 23 cm

44,00 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 49,90 zł
szt
Pojemnik dekoracyjny ceramiczny owalny 38 cm Miko
Pojemnik dekoracyjny ceramiczny owalny 38 cm Miko

184,26 zł

Cena regularna: 249,00 zł

Najniższa cena: 249,00 zł
kpl
Villa Italia Mlecznik porcelanowy PILLAR
Villa Italia Mlecznik porcelanowy PILLAR

32,56 zł

Cena regularna: 44,00 zł

Najniższa cena: 44,00 zł
szt
Villa Italia KATRE Talerz do ciasta 28 cm
Villa Italia KATRE Talerz do ciasta 28 cm

70,30 zł

Cena regularna: 95,00 zł

Najniższa cena: 95,00 zł
szt
Villa Italia Filiżanka porcelanowa 250 ml ze spodkiem Roma White
Villa Italia Filiżanka porcelanowa 250 ml ze spodkiem Roma White

48,10 zł

Cena regularna: 65,00 zł

Najniższa cena: 54,00 zł
szt
Villa Italia Robusta  talerz do ciasta 28 cm czarno - czerwona
Villa Italia Robusta talerz do ciasta 28 cm czarno - czerwona

72,52 zł

Cena regularna: 98,00 zł

Najniższa cena: 98,00 zł
szt
Villa Italia Filiżanka ze spodkiem do kawy 230 ml Infinity
Villa Italia Filiżanka ze spodkiem do kawy 230 ml Infinity

58,46 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 79,00 zł
szt
Villa Italia zestaw obiadowy na 12 osób PLUS PLATIN
Villa Italia zestaw obiadowy na 12 osób PLUS PLATIN

2 174,12 zł

Cena regularna: 2 938,00 zł

Najniższa cena: 2 938,00 zł
komplet
Villa Italia FABIO Cukiernica owalna szklana 14 cm
Villa Italia FABIO Cukiernica owalna szklana 14 cm

28,86 zł

Cena regularna: 39,00 zł

Najniższa cena: 39,00 zł
szt
Villa Italia CAMILLA Filiżanka ze spodkiem 330 ml
Villa Italia CAMILLA Filiżanka ze spodkiem 330 ml

73,26 zł

Cena regularna: 99,00 zł

Najniższa cena: 99,00 zł
szt
Jak prawidłowo nakryć do stołu?
Jak prawidłowo nakryć do stołu?

Na odświętnie nakrytym stole można znaleźć dużą liczbę sztućców, których przeznaczenie dla wielu osób bywa tajemnicze. Według zasady savoir-vivre'u, możemy wyliczyć dwa typy nakrycia do stołu: proste i rozszerzone. Nakrycie proste przygotowany zostaje, kiedy posiłek składa się z niewielkiej liczby potraw np. zupa, drugie danie, natomiast nakrycie rozszerzone urozmaicone zostaje wtedy kiedy przygotowujemy większe przyjęcia lub święta, wtedy podajemy przystawki typu: ryby, mięsa oraz różnego rodzaju napoje alkoholowe lub bezalkoholowe. Dla potrzeby oczarowania naszych gości warto znać prawidłowe nakrycie do stołu, gdyż umiejętność ta okazuje nasz szacunek dla biesiadujących.

Z naszego poradnika dowiesz się jak krok po kroku prawidłowo nakryć do stołu.

Jak rozkładać sztućce?

Rodzinny obiad lub spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół może wydawać się nie lada wyzwaniem. Dla każdego gospodarz ważne jest aby goście poczuli się jak w wytwornej restauracji. Znajomość niektórych zasad pomaga odpowiednio przygotować i nakryć do stołu.

W trakcie rozkładania sztućców pierwszym punktem jest dobranie jednego kompletu sztućców. Dokładnie wypolerowane i lśniące sztućce, odpowiednio ułożone przy talerzu dobrze świadczą o kulturze gospodarza.

Jak ułożyć sztućce na stole?

Sztućce to element funkcjonalny a jednocześnie dekoracyjny. Właściwie ułożone sztućce są idealnym dopełnieniem całej dekoracyjnej zastawy. Przy rozpoczynaniu ich układania, należy pamiętać, że sztućce wykorzystywane najwcześniej układamy najdalej od talerza. Znajomość savoir-vivre'u pomoże uniknąć gafy. Nie należy układać wszystkich sztućców z jednej strony talerza, muszą się one znaleźć po obu stronach.

Jak ustawić sztućce?

Rozpoczynając od ustawienia sztućców należy pamiętać od ułożeniu ich z lewej strony talerza, licząc od jego brzegu. Na stole powinny znaleźć się: Wwdelec do sałatki, widelec do ryby, widelec do dania głównego, talerz podstawowy, tzw. podtalerz , nóż do dania głównego, nóż do ryby, łyżka do zupy, talerz na pieczywo, nóż do masła , widelczyk deserowy , łyżeczka deserowa, miseczka na sól, pucharek na wodę, kieliszek do wina czerwonego, kieliszek do wina białego.

Na zakończeniu posiłku pamiętajmy o odpowiednim położeniu sztućców. Dzięki odpowiednim zasadom ułożeniu ich między gospodarzem i gośćmi dochodzi do lepszej komunikacji.

Jak odczytywać prawidłowo ułożone sztućce na talerzu?

Widelec skrzyżowany z nożem oznajmia gospodarzowi, aby nie zabierał jeszcze talerza, gdyż daje do zrozumienia, że chętnie weźmiemy jeszcze dokładkę. Natomiast sztućce ułożone prostopadle mówią o przerwie w jedzeniu. Sztućce ustawione "na godzinę piątą" równolegle oraz trzonkami z prawej strony świadczą o końcu posiłku.

Jak prawidłowo rozmieścić talerze?

Rozpoczynanie przygotowanie nakrycia do stołu to zajęcie, które wykonujemy tuż przed pojawieniem się naszych gości. Układanie talerzy na stole nie jest czynnością tak trudną, jak znajomość układania sztućców. Warto znać kilka podstawowych zasad. Na samym początku układamy duży, płaski talerz, a na nim głęboki na zupę. W przypadku serwowania przystawki, zamiast talerza na zupę, kładziemy talerzyk na przekąski który później wymienimy na talerz głęboki.
Po zakończonym posiłku wszystkie talerze wymieniamy na talerz deserowy, a pod filiżanki układamy spodeczki. Gdy organizujesz przyjęcie i chcesz, aby było naprawdę elegancko i wytwornie, możesz zastosować tzw. „podtalerz”, który sprawdzi się w roli podstawki pod inne naczynia. Warto aby był on inny od zastawionej zastawy. Pucharek czy szklankę na wodę, kieliszek na wino lub jakiekolwiek inne naczynie na napój, które zamierzamy podać, ustawiamy w na „godzinie drugiej” od talerza.

Jak ustawiamy zastawy na stole?

Wytwornie nakryty stół oraz wachlarz sztućców często przyprawają o zawrót głowy. Do kilku podstawowych zasad savoir-vivre warto zastosować się także przy codziennych posiłkach, ponieważ dzięki temu zyskają one elegancką oprawę. Profesjonalne nakrycie stołu składa się z wiele istotnych i niezbędnych elementów, Aby stół nabrał eleganckiej oprawy najistotniejsze z nich to są zarówno sztućce, talerze, kieliszki, serwetki jak i obrus.

Wielkość nakrycia stołu powinna zachować odpowiednie proporcję, tak aby z każdej strony zwisało po ok. 25-30 cm, przy tym nie dotykając krzeseł. Możemy również użyć kilku obrusów, układając je na zakładkę. Preferowane menu powinno składające się z trzech dań, którymi są zupa, danie główne i deser.

Równoznacznie ważne jest ułożenie kieliszków. Do tego schematu korzystania z kieliszków jest dokładnie takie same jak w przypadku sztućców. Jako pierwsze stosuje się te znajdujące się po zewnętrznej stronie. Powinny znajdować się kieliszek na wodę, a kolejny bliżej talerza. Ustawiamy najpierw kieliszek na białe wino, a następnie na czerwone. Ostatecznie, kiedy wszystkie najpotrzebniejsze elementy nakrycia są już na stole, warto zająć się różnymi dodatkami np. świecami oraz kwiatami. Odpowiednio dobrane dodatki zachowują kolorystykę nawiązującą do pozostałych rzeczy znajdujących się na stole.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium