Opcje przeglądania
Producent
Dostępność
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Co to jest Tagine?

Tagine (Tajine, Tadżin, Tażin) to tradycyjne naczynie używane od wieków w kuchni marokańskiej (jak również Arabskiej). Tagine wykorzystywany jest najczęściej do gotowania potrawy o nazwie Tagine, pochodzącej od samego naczynia. Pomimo wielu wariantów tej potrawy, do przygotowania Tagine najczęściej używa się ryby lub mięsa z dodatkiem warzyw i przypraw. Jednakże cechą charakterystyczną każdej potrawy Tagine jest długi czas duszenia – nawet kilka godzin. Dzięki długiemu czasowi duszenia jak i charakterystycznej stożkowej budowie naczynia, potrawy przygotowane w Tagine są bardzo aromatyczne, a mięso niezwykle miękkie i soczyste!

Pyszne, zdrowe potrawy

Nie warto ograniczać się do samej tradycyjnej kuchni marokańskiej przy rozważaniu nad zakupem naczynia Tagine (Tajine, Tadżin, Tażin), ponieważ stanowi ono bardzo praktyczny dodatek do kuchni, w którym w bardzo prosty i przyjemny sposób można przygotować pyszne, zdrowe potrawy gotowane na parze. Świetnie sprawdzi się więc do przygotowania niepowtarzalnych, lekkich, dietetycznych potraw. Będzie to również idealny dodatek do kuchni dla każdego miłośnika eksperymentów jak i egzotycznych smaków.

Jaki Tagine wybrać? 

Mimo tego, że naczynia Tagine (Tajine, Tadżin, Tażin) tradycyjnie produkowane są z gliny, to wykonane w taki sposób zdecydowanie nie są bardzo praktyczne. Nie da się ich używać na popularnych w Polsce kuchenkach indukcyjnych i są bardzo podatne na uszkodzenia. W ofercie sklepu internetowego Gustomania.pl znajdziesz wytrzymałe, żeliwne naczynia Tagine. Do ich zalet należy między innymi długie trzymanie ciepła, możliwość używania na wszystkich możliwych rodzajach kuchenek (również indukcyjnej) jak i w piekarniku. Żeliwne naczynia nie wymagają również używania tłuszczu przez co można gotować w nich zdrowe potrawy w bardzo łatwy sposób.

Tagine (naczynia marokańskie)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium